Bekijk VragenCategorie: filosofieFilosofie. Wat is vrijheid?
Avatargast Staf asked 7 maanden ago
Ik wil graag meer te weten komen over de filosofie. Wat is vrijheid? Ik ben daarom ook op zoek naar boeken die mij op weg kunnen helpen of andere bronnen. Wie weet waar ik zulks kan vinden? Ik kijk graag uit naar jullie reacties.
4 Antwoorden
StijnStijn answered 7 maanden ago
Er zijn een paar verschillende manieren om over vrijheid te denken. De ene manier is het vermogen om te doen wat je wilt, wanneer je wilt, zonder inmenging van anderen. Een andere manier is om het te zien als de afwezigheid van beperkingen - vrij zijn van fysieke of psychologische dwang, bijvoorbeeld. Filosofen hebben ook gesproken over vrijheid in termen van zelfeigenaarschap en autonomie. Zeggen dat iemand autonoom of "zelfbesturend" is, betekent dat hij zijn eigen leven en zijn eigen keuzes onder controle heeft. En zeggen dat iemand "vrij" is, betekent dat hij niet onderworpen is aan de wil van anderen - hij is bijvoorbeeld geen slaaf.
DouweDouwe answered 7 maanden ago
Vrijheid is een moeilijk te definiëren begrip, omdat het voor verschillende mensen verschillende dingen kan betekenen. Voor sommigen betekent vrijheid de mogelijkheid om te doen wat zij willen zonder inmenging van anderen. Voor anderen kan het betekenen dat zij volgens hun eigen waarden en principes kunnen leven zonder verantwoording af te hoeven leggen aan anderen. En voor weer anderen betekent vrijheid dat zij hun eigen levenspad kunnen kiezen zonder beperkingen. Uiteindelijk gaat vrijheid over controle hebben over ons eigen leven en onze eigen keuzes maken. Dat we onze eigen koers kunnen bepalen en ons eigen lot kunnen bepalen. En het gaat over leven in een wereld waar we vrij zijn van onderdrukking en tirannie.
BrendanBrendan answered 7 maanden ago
Vrijheid is het vermogen om te doen wat je wilt doen. Het is het vermogen te handelen naar je eigen verlangens en voorkeuren, zonder gehinderd te worden door anderen. Vrijheid is controle hebben over je eigen leven.
DouweDouwe answered 6 maanden ago
Vrijheid is het vermogen om te doen wat je wilt zonder inmenging van anderen. Het is het vermogen zelf keuzes te maken en daarnaar te handelen zonder angst voor vergelding. Het is de controle over je eigen leven en je eigen lot.