Bekijk VragenCategorie: groepwaarom havo en geen mbo?
Avatargast Staf asked 1 maand ago

waarom havo en geen mbo?

2 Antwoorden
JorisJoris answered 1 maand ago

Er zijn een paar redenen waarom het havo-programma vaak de voorkeur krijgt boven het mbo-programma. Ten eerste is het havo-programma veelomvattender, het behandelt een breder scala aan onderwerpen. Ten tweede is het programma minder rigide, waardoor leerlingen meer flexibiliteit hebben in de manier waarop ze leren en meer verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen leerproces. Tot slot blijkt het havo-programma effectiever te zijn in de voorbereiding van leerlingen op de universiteit en een loopbaan.

TijmenTijmen answered 1 maand ago

Het antwoord hierop is een beetje ingewikkeld, maar in het kort komt het erop neer dat de Mbo-taal door een klein aantal mensen wordt gesproken en met uitsterven wordt bedreigd, terwijl Havu een meer gesproken taal is die niet met uitsterven wordt bedreigd.
 
Mbo is een bedreigde taal die door ongeveer 5.000 mensen in Kameroen wordt gesproken. Havu daarentegen is een gewone taal die door meer dan 100.000 mensen in Benin en Togo wordt gesproken. Mbo mag dan “puurder” of “authentieker” zijn, Havu heeft het voordeel dat het op grotere schaal gesproken wordt en daardoor een grotere kans heeft om in de toekomst te overleven.