Bekijk VragenCategorie: onderwijswie heeft de spreekbeurt uitgevonden?
Avatargast Staf asked 1 maand ago

wie heeft de spreekbeurt uitgevonden?

4 Antwoorden
BrendanBrendan answered 1 maand ago

De spreekbeurten werden uitgevonden door de Grieken en Romeinen. Zij namen hun redenaars mee op tournee naar verschillende delen van het land, zodat de mensen hen konden horen spreken.

StijnStijn answered 1 maand ago

De allereerste “speaking tour” zou zijn gegeven door de Britse politicus en jurist, Edmund Burke. In 1773 reisde hij door de dertien koloniën om te spreken over het belang van eenheid tussen Groot-Brittannië en de koloniën. Zijn tournee was een groot succes en stimuleerde de steun voor de Britse zaak onder de Amerikaanse kolonisten 
 
Burke’s toespraaktournee effende het pad voor andere politieke figuren om soortgelijke tournees te ondernemen en zo aandacht en steun te verwerven voor hun eigen zaak. Zo hield Abraham Lincoln in 1858 een reeks toespraken, bekend als de “Lyceum Address”, waarin hij zich uitsprak tegen de slavernij. Deze toespraken hielpen om de publieke opinie achter Lincoln te krijgen en droegen bij tot zijn verkiezing tot President van de Verenigde Staten in 1860.

DimitriDimitri answered 1 maand ago

De tournee gaat terug tot de oude Grieken en Romeinen, die hun redenaars vaak op pad stuurden om het volk toe te spreken in een poging hun gunst te winnen. In de meer recente geschiedenis hebben Amerikaanse presidenten gebruik gemaakt van de “speaking tour” om steun te verwerven voor hun beleid en agenda.

PieterPieter answered 1 maand ago

Voor de 19e eeuw waren openbare lezingen een populaire vorm van vermaak in veel samenlevingen. Beroemde sprekers reisden van stad naar stad en gaven lezingen over allerlei onderwerpen. In het begin van de 19e eeuw begon dit te veranderen.
 
Rond deze tijd begonnen zich in de Verenigde Staten “lezingencircuits” te vormen. Dit waren netwerken van individuen en organisaties die sprekers boekten voor educatieve evenementen. De beroemdste spreker uit deze tijd was waarschijnlijk Theodore Dwight Weld, die zich uitsprak tegen de slavernij en de rechten van de vrouw hielp bevorderen.
 
Het lezingencircuit bleef gedurende de 19e eeuw in populariteit toenemen. Aan het begin van de 20e eeuw was het een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse cultuur geworden.