De schatkist van de aarde zit boordevol waardevolle metalen. Diep verscholen in de aardbodem van onze planeet bevinden zich de meest begeerde materialen.  In deze blog belichten we de 10 waardevolste metalen, met een focus op hun eigenschappen, toepassingen en de factoren die hun prijs bepalen.

1. Goud

Wereldwijd staat goud bekend als waardevolste metaal van de wereld. Goud valt niet alleen door zijn kleur op, maar bezit ook uitstekende geleidende en corrosie werende eigenschappen, waardoor het perfect is voor sieraden, elektronica en beleggingen. De zeldzaamheid en onvergankelijkheid van goud zorgt ervoor dat de goudprijs vele malen hoger is dan de huidige oud ijzer prijs.

2. Platina

Hoewel dit zeldzame en dichte metaal goud overtreft in waarde, is het minder bekend dan goud. Plantina’s weerstand tegen aanslag en hoge smeltpunt maken het ideaal voor katalysatoren, medische apparatuur en sieraden. De schaarste en de brede inzetbare rol in diverse industrieën drijft de prijs van dit waardevolste metaal omhoog.

3. Palladium

Dit onderbelichte metaal wordt door vele als een van de waardevolste metalen ter wereld beschouwd. Dit komt doordat palladium onmisbaar is geworden in katalysatoren die vervuilende uitlaatgassen onschadelijk maken. De toenemende vraag naar schonere voertuigen heeft de waarde van palladium de afgelopen jaren aanzienlijk doen stijgen.

4. Rhodium

Voor veel mensen is rhodium een onbekend edelmetaal. Toch is het de zeldzaamste en duurste edelmetaal op aarde. Rhodium blinkt uit in zijn hardheid en weerstand tegen aanslag. Het wordt gebruikt om sieraden en witgouden ringen te coaten, waardoor ze een aanhoudende glans krijgen. Rhodium ‘s zeldzaamheid en speelt net als bij palladium een belangrijke rol in de auto-industrie.

5. Iridium

Het hardste metaal ter wereld, iridium, bestrijdt slijtage en corrosie als geen ander. Onmisbaar in pennenpunten, chirurgische instrumenten en elektronische componenten waar extreme duurzaamheid vereist is. De zeldzaamheid en onvervangbaarheid van iridium maken het tot een van de meest waardevolste metalen ter wereld.

6. Ruthenium

Dit veelzijdige metaal bezit magnetische eigenschappen en een hoge corrosieweerstand. Ruthenium vindt toepassingen in elektronica, magnetische sensoren en medische implantaten. De zeldzaamheid en unieke eigenschappen dragen niet alleen bij aan zijn aanzienlijke waarde, maar ook in de positieve ontwikkelingen van de medische wereld.

7. Osmium

Het zwaarste natuurlijke element op aarde, osmium, is extreem dicht en hard. Het wordt gebruikt in chirurgische instrumenten, pennenpunten en als katalysator in chemische processen. De zeldzaamheid en unieke eigenschappen van osmium maken het tot een zeer waardevol metaal. Elk huishouden bevat osmium. Dit komt doordat osmium wordt toegepast in voorwerpen waarin wrijving geminimaliseerd moet worden, zoals stopcontacten.

8. Californium

Ondanks dat dit een van de meest waardevolste metalen ter wereld is, heeft onze planeet dit materiaal niet zelf gemaakt. Dit kunstmatige metaal is namelijk gemaakt in een kernreactor. Het wordt gebruikt in medische behandelingen, om explosieven op te sporen en voor wetenschappelijke doeleinden. Californium is super zeldzaam en heeft hele speciale toepassingen, dus het is heel kostbaar.

9. Zilver

Dit glanzende metaal kennen we allemaal van sieraden, munten en medische toepassingen. Zilver is niet zo zeldzaam als de andere metalen op deze lijst, maar nog steeds een waardevol metaal met veel toepassingen. Ondanks de fluctuerende prijs van zilver, beleggen veel mensen in dit edelmetaal. Het beleggen in zilver kan in de vorm van bestek, munten, beeldjes en natuurlijk sieraden.

10. Koper, het waardevolste metaal ter wereld

Koper heeft een uitstekende geleidbaarheid voor zowel elektriciteit als warmte. Dit maakt het een essentieel materiaal voor een breed scala aan toepassingen, waaronder elektriciteitsbedrading, elektronica, koelmiddelen en warmtewisselaars. Zilver geleid weliswaar beter, maar het is aanzienlijk duurder, waardoor koper de rendabelere keuze is voor de meeste toepassingen. Koper wordt vooral gebruikt in mobiele telefoons, wat betekent dat we zonder koper geen mobiele telefoons hebben. Dit maakt koper misschien wel het waardevolste materiaal ter wereld.