Als student zijn er periodes waar je veel stress met je mee kan dragen. Periodes waar je belangrijke toetsen hebt, of presentaties waar je ontzettend zenuwachtig voor bent. Studeren kan in ieder geval veel druk met zich meedragen. Het kan soms allemaal overweldigend aanvoelen. Van het jongleren met cursusmateriaal, deadlines en de voorbereidingen op examens, of het schrijven van papers, de druk kan je soms te veel worden. Gelukkig zijn er methodes om met deze stress om te gaan en te beheren. Waardoor je een gevoel van evenwicht zult voelen.

 De betekenis van stress

Voordat we je enkele technieken behandelen om studiestress aan te pakken, is het belangrijk om de aard van stress te begrijpen. Stress is namelijk een natuurlijke reactie van het lichaam. Vooral in uitdagende situatie. Denk dan inderdaad aan examens, of andere belangrijke projecten. Stress is ook wel een overlevingsmechanisme dat ons in staat stelt om te reageren op situaties die voor ons bedreigend voelen. Echter, wanneer stress te vaak aanwezig is, kan het schadelijk zijn voor de mentale als fysieke gezondheid.

Vind je het interessant om de betekenis van verschillende onderwerpen te leren? Bekijk dan eens op betekenissen-van.nl. Lees hier bijvoorbeeld over de betekenis van het woord Dushi.

Maak zelfzorg een prioriteit

Een van de meest effectieve manieren om je studiestress te verminderen, is door jezelf een prioriteit te maken. Denk dan aan een gezonde levensstijl. Lichaamsbeweging, voldoende slaap en een gebalanceerd voedingspatroon kan al een enorm verschil magen voor je stresslevels. Bewegen kan er namelijk voor zorgen dat er endorfine wordt vrijgegeven, wat er juist voor zorgt dat je stress vermindert en je gevoel van welzijn bevorderd wordt. Slaap is ook ontzettend belangrijk om rust te creëren en de juiste voeding kan je ook energie leveren die je nodig hebt om meet een stressvolle situatie om te gaan.

Ontwikkel effectieve studievaardigheden

Een andere handige tip om om te kunnen gaan met studiestress is het ontwikkelen van effectieve studievaardigheden. Time management is hier onderdeel van. Het is belangrijk dat je goede planningen maakt, die tevens realistisch zijn. Zo maak je haalbare doelen voor jezelf en geef je jezelf de juiste ruimte om te studeren, of om te werken aan projecten. Door je tijd goed in te plannen, zal het gevoel van overweldiging minder zijn. Zorg dat je controle hebt over je eigen tijd.

Kies externe hulp

Mocht je echt het idee hebben dat je geen grip meer hebt op je eigen tijd en wordt de stress te veel, is het raadzaam om externe hulp te zoeken. Dit kan een coach zijn, maar ook je mentor of docent op school. Deze mensen kunnen je eventueel bijstaan. Ze kunnen situaties makkelijke voor je maken, of je belangrijke tips te geven waardoor jouw stress wellicht afneemt. Externe ondersteuning is een waardevolle bron van advies en begeleiding. Het is niet zak om hulp te vragen, het zal je juist een sterke persoon maken, wanneer je bereid bent om toe te geven dat je hulp nodig hebt. Twijfel dus vooral niet om er met iemand over te praten die jou kan helpen.

Gun jezelf tijd voor plezier en ontspanning

Tot slot is het ontzettend belangrijk om tijd te nemen voor jezelf. Ontspanning en plezier kan veel voor je betekenen op het gebied van het verminderen van stress. Het is namelijk makkelijk om jezelf te verliezen in de eisen van het studentenleven, maar evenwicht vinden tussen werk en ontspanning is essentieel. Maak dus tijd vrij voor activiteiten die jouw rust en plezier geven. Denk dan aan het lezen van een boek, luisteren naar muziek, of een podcast. Tijd met vrienden en familie is ook een goede manier om te ontspannen.

De essentie ligt hem voornamelijk bij het vinden van innerlijke rust. Dit klinkt natuurlijk veel makkelijker dan de uiteindelijk uitvoering, maar wij hopen dat je door de bovenstaande tips al een heel eind op weg komt!