Op school heb je vast wel eens over ‘burgerschap’ gehoord. Maar wat is dit nou precies, en waarom is het belangrijk voor alle kinderen om hier meer over te leren? Ontdek hieronder meer over burgerschap in het basisonderwijs!
Handig voor nu en later
Burgerschap is het schoolvak waarbij kinderen leren over hun eigen rol in de maatschappij, voor nu én later. Dit wordt ook wel ‘burgerschapsvaardigheden’ genoemd. Deze vaardigheden leer je bijvoorbeeld in de lessen wereldoriëntatie. Blink Wereld is een voorbeeld van een lesmethode wereldoriëntatie én burgerschap voor het basisonderwijs.
Burgerschapsvaardigheden leer je ook doordat leerkrachten regelmatig in de klas aandacht besteden aan dingen die spelen in de wereld, in de Nederlandse samenleving of op je eigen school. Dit kan bijvoorbeeld door samen een nieuwsitem uit het Jeugdjournaal te bekijken, maar ook door een ruzie op het schoolplein bespreekbaar te maken in de klas.
Door hier in de klas met elkaar over te praten, leren kinderen over maatschappelijke onderwerpen en dat er meerdere perspectieven bestaan (dit betekent dat je iets vanuit een ander standpunt bekijkt). Zo leren kinderen ook hun eigen mening te vormen en hoe zij in het klein en in het groot goed burgerschap kunnen oefenen.
Voorbeelden van goed burgerschap zijn bijvoorbeeld ook: het doneren van spullen aan de kringloopwinkel, thuis plastic afval en karton sorteren of sorry zeggen als je per ongeluk iets hebt gedaan wat niet zo handig was.
Actief deelnemen aan de samenleving
Het mooie is: burgerschap is overal, en dit je dus overal oefenen! Thuis, in de klas, op het schoolplein, in de straat, met de juffen en meesters, met opa en oma of met de buren.
Kinderen leren zo dat ze ook zelf actief kunnen deelnemen aan de samenleving, door bijvoorbeeld te helpen bij de sportvereniging of afval op te ruimen in de wijk. Ook kan een school een grotere actie ondernemen voor een lokaal of landelijk goed doel. Dit vergroot bij alle kinderen op de school het begrip van de rol van maatschappelijke organisaties in de samenleving.
Een leerkracht kan ook met zijn of haar klas op excursie gaan naar bijvoorbeeld het gemeentehuis, het wijkcentrum of een opvanghuis voor daklozen. Of met de klas kaarten knutselen met een vrolijke groet, en deze langsbrengen bij ouderen in een woonzorgcentrum in de buurt. Door op deze manier met goed burgerschap te oefenen, leren kinderen dat zij zelf het verschil kunnen maken in de samenleving!