Bekijk VragenCategorie: WiskundeHoe bereken ik de afgeleide van een functie?
Avatargast Staf asked 9 maanden ago
Hoe bereken ik de afgeleide van een functie?
4 Antwoorden
MaartenMaarten answered 9 maanden ago
Om de afgeleide van een functie te berekenen, is het noodzakelijk om te kijken naar de verschillende variabelen in de functie en de juiste regelgeving toe te passen om de afgeleide te berekenen. Er zijn verschillende manieren waarop dit gedaan kan worden, zoals het uitbreken van de functie of het toepassen van de regel van de ketting.
ValentijnValentijn answered 9 maanden ago
Om de afgeleide van een functie te berekenen kun je de regel van de differentiaalquotient gebruiken. Dat betekent dat je het verschil van de functiewaarde bij kleine veranderingen in de variabele (of je kunt de formule van de steilheid gebruiken) berekent.
CornaldCornald answered 9 maanden ago
Om de afgeleide van een functie te berekenen, kun je gebruik maken van de stelling van de afgeleide. De stelling van de afgeleide stelt eenvoudigweg dat de raaklijn aan een grafische functie de slope ofwel de richting van de functie is. Dus je moet de variabele die je aan het veranderen bent vanuit een bepaalde waarde naar een andere waarde veranderen om de afgeleide te bepalen. Om het makkelijker te maken, kun je gebruik maken van de power rule, die zegt dat je de macht van de variabele die je aan het veranderen bent, vermenigvuldigt met wat kaas coefficient van die macht is, en vervolgens het resultaat vermenigvuldigt met het verschil tussen die twee waardes.
BrentBrent answered 9 maanden ago
Om te berekenen wat de afgeleide van een functie is, heb je de waardelijst van de functie nodig. Je kunt dit vervolgens gebruiken om de stapelvergelijking te gebruiken om de afgeleide te bepalen. Als je het lastig vindt om dit alleen te doen, kun je ook een online calculator gebruiken om je te helpen.