Bekijk VragenCategorie: zorghoe verzorg ik een brandwond?
Avatargast Staf asked 5 maanden ago
hoe verzorg ik een brandwond?
4 Antwoorden
BrentBrent answered 5 maanden ago
Er zijn drie soorten brandwonden: eerstegraads, tweedegraads en derdegraads. Elk type brandwond vereist een andere verzorging.   Eerstegraads brandwonden tasten alleen de buitenste laag van de huid (de opperhuid) aan en veroorzaken roodheid, pijn en zwelling. U moet eerstegraads brandwonden behandelen door de brandwond ten minste vijf minuten met water af te koelen, vervolgens een antibiotische zalf op de verbrande plek aan te brengen en deze zo nodig licht te verbanden  Gebruik geen ijs, boter of andere huismiddeltjes, want die kunnen het branderige gevoel verergeren of een infectie veroorzaken.
JorisJoris answered 5 maanden ago
Ten eerste moet u nooit ijs op een brandwond leggen. Dit kan het weefsel verder beschadigen en de kans op infectie vergroten. Ten tweede moet u voorkomen dat blaren die zich hebben gevormd, worden opengeknepen. Deze fungeren als een natuurlijke barrière voor bacteriën en helpen het genezingsproces te bevorderen. Ten slotte moet u de brandwond vochtig houden door een steriel gaasje of verband aan te brengen en dit regelmatig te vervangen. Dit helpt littekenvorming te voorkomen en houdt het gebied schoon, zodat het goed kan genezen.
WillemWillem answered 5 maanden ago
De beste manier om een brandwond te verzorgen is deze af te koelen met koud water gedurende ten minste 10 minuten. Gebruik geen ijs, want dat kan verdere schade veroorzaken. Nadat u de brandwond hebt afgekoeld, moet u deze afdekken met een steriel pleisterverband of een steriele wikkel. Als de brandwond groot of ernstig is, moet u medische hulp inroepen.
ValentijnValentijn answered 5 maanden ago
Spoel het gebied onmiddellijk af met koel water gedurende 3-5 minuten. Breng een koude, vochtige doek aan op het gebied. Breng geen zalven, boter, ijs of sprays aan. Voorkom dat blaren opengaan. Zoek medische hulp als de brandwond groot is, in het gezicht, op de genitaliën, handen of voeten zit, als het een diepe brandwond is, als de roodheid of zwelling verder reikt dan de verbrande plek, of als de pijn langer dan 48 uur na het oplopen van de verwonding aanhoudt.