Bekijk VragenCategorie: schoollessenis dictee in het meervoud?
Avatargast Staf asked 2 jaar ago
is dictee in het meervoud?
4 Antwoorden
ZefZef answered 2 jaar ago
Ja, dictee staat in het meervoud. Het woord "dictee" komt van het Latijnse woord "dictare", dat "zeggen" betekent Dus als u iemand een dictee geeft, zegt u de woorden hardop, zodat hij ze kan opschrijven.
TijmenTijmen answered 2 jaar ago
Er is geen definitief antwoord op deze vraag, omdat het gebruik van dictaat kan variëren, afhankelijk van de context waarin het wordt gebruikt. In sommige gevallen wordt dictaat in het enkelvoud gebruikt, zoals in "Ik heb een dictaat van de baas gekregen" In andere gevallen kan het in het meervoud worden gebruikt, zoals in "Wij hebben een dictaat van de baas gekregen" Uiteindelijk hangt het ervan af hoe u het woord gebruikt en wat uw voorkeur heeft.
CornaldCornald answered 2 jaar ago
Er is niet één definitief antwoord op deze vraag. Het hangt af van de context waarin het woord wordt gebruikt.   Het woord "dictaat" kan bijvoorbeeld zowel als werkwoord (voorschrijven of bevelen) als als zelfstandig naamwoord (de handeling van het voorschrijven of bevelen) worden gebruikt. In deze context zou de meervoudsvorm "dictaat" zijn.   Als u echter het woord "dictaat" als zelfstandig naamwoord zou gebruiken (dictaat is een oefening), dan zou de meervoudsvorm "dictees" zijn.
DaafDaaf answered 2 jaar ago
Nee, dictaat staat niet in het meervoud. Het is een enkelvoud dat betekent "de handeling of het proces van het hardop uitspreken van wat men wordt gedicteerd" (http://www.dictionary.com/browse/dictation)    Als u op zoek bent naar een uitgang die meervoud betekent, kunt u het woord technisch gezien meervoud geven als "dictees" Dit zou echter eerder worden gebruikt in de context van meerdere individuele gevallen van dicteren, dan om aan te geven dat het woord zelf nu in meervoud is geschreven.