Bekijk VragenCategorie: schoollessenwat is een staande golf in natuurkunde?
Avatargast Staf asked 1 maand ago

wat is een staande golf in natuurkunde?

2 Antwoorden
LaurensLaurens answered 1 maand ago

Een staande golf is een golf die op één plaats blijft. Hij wordt gemaakt door twee golven die in tegengestelde richting gaan en elkaar in het midden perfect ontmoeten. Het resultaat is een golf die eruit ziet alsof hij stilstaat.
 
Staande golven worden vaak gebruikt om de trilling van snaren of kabels te beschrijven, zoals die van gitaarsnaren of brugkabels. Wanneer je bijvoorbeeld op een gitaarsnaar tokkelt, begint deze te trillen en ontstaan er golven. Deze golven bewegen op en neer langs de snaar, en wanneer ze de uiteinden van de snaar bereiken, weerkaatsen ze tegen de grenzen (zoals de rand van de gitaarfretboard) en reizen terug naar het midden.

DouweDouwe answered 1 maand ago

Een staande golf is een patroon van golven die stil blijven staan in de ruimte. Ze ontstaan door twee golven die in tegengestelde richting bewegen en met elkaar interfereren. De kammen van de ene golf ontmoeten de dalen van de andere, en heffen elkaar op. Er blijven dan twee sets stationaire golven achter – één op de oorspronkelijke plaats van de kammen, en één op de oorspronkelijke plaats van de dalen.