Bekijk VragenCategorie: biologieWat is het verschil tussen aangeboren en verworven immuniteit?
Avatargast Staf asked 12 maanden ago
Wat is het verschil tussen aangeboren en verworven immuniteit?
3 Antwoorden
StijnStijn answered 12 maanden ago
Aangeboren immuniteit is de wijze waarop het lichaam een immuniteit krijgt tegen bepaalde ziekteverwekkers bij geboorte, zoals via antilichamen die worden doorgegeven van de moeder aan de baby. Verworven immuniteit, daarentegen, is de wijze waarop het lichaam immuniteit opbouwt tegen ziekteverwekkers als gevolg van het worden blootgesteld aan hen. Dit proces gebeurt meestal als het lichaam antigeen-antilichamen gemaakt heeft die gespecialiseerd zijn om te helpen een infectie te bestrijden.
BrendanBrendan answered 12 maanden ago
Aangeboren immuniteit is immuniteit die je vanaf de geboorte hebt. Het is een soort van geïnheriteerde bescherming tegen infecties die pas komt als je lichaam geen tijd heeft gehad om te reageren op de infectie. Verworven immuniteit is immuniteit die je opdoet naarmate je lichaam wordt blootgesteld aan verschillende ziekteverwekkers. Het wordt opgebouwd door het lichaam als antwoord op deze blootstelling en zorgt ervoor dat het lichaam zich beter kan beschermen tegen infecties in de toekomst.
ErnestErnest answered 12 maanden ago
Heerlijk dat jij me vraagt wat het verschil is tussen aangeboren en verworven immuniteit! Aangeboren immuniteit is de afweer die je sinds de geboorte hebt, terwijl verworven immuniteit je door ervaring kunt verwerven. Verworven immuniteit komt bijvoorbeeld zichtbaar na vaccinaties of wanneer je bent blootgesteld aan bepaalde virussen, bacteriën of schimmels. Je kunt dus zeggen dat dit soort immuniteit 'getraind' is.