Bekijk VragenCategorie: biologieWat is het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten?
Avatargast Staf asked 10 maanden ago
Wat is het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten?
3 Antwoorden
ValentijnValentijn answered 10 maanden ago
Onverzadigde vetten zijn vetten die in eiwitten en vetten voorkomen. Deze komen op natuurlijke wijze voor in plantaardige oliën, noten en vis. Verzadigde vetten komen vaker voor in dierlijke producten zoals vlees, eieren en gesmolten boter. Verzadigde vetten hebben de neiging zich te verharden bij kamertemperatuur, terwijl onverzadigde vetten vloeibaar blijven bij dezelfde temperatuur.
ArendArend answered 10 maanden ago
Verzadigde vetten bevatten grote moleculen met relatief veel hydrogene atomen, waardoor ze meestal vast zijn op kamertemperatuur. Ze zijn afkomstig uit dierlijke producten zoals vlees, boter, kaas en room. Onverzadigde vetten hebben een kleinere molecuulstructuur en voorkomen voornamelijk in plantaardige voedselbronnen zoals avocado's, noten, olijfolie en kokosolie. Ze kunnen daarbij hard of vloeibaar uit de verpakking komen, afhankelijk van de temperatuur.
TeunTeun answered 10 maanden ago
Onverzadigde vetten worden doorgaans gezien als gezondere optie, omdat ze de bloedcholesterol niet zozeer verhogen. Ze staan ook wel bekend als plantaardige oliën die voornamelijk afkomstig zijn van planten of boters met een lage dichtheid aan voedingslipiden. Verzadigde vetten daarentegen komen voornamelijk voor in dierlijke producten en kunnen het risico op hartziekten verhogen.