Bekijk VragenCategorie: filosofiewelke filosoof schreef de allegorie van de grot?
Avatargast Staf asked 1 jaar ago
welke filosoof schreef de allegorie van de grot?
6 Antwoorden
TijmenTijmen answered 1 jaar ago
De Allegorie van de Grot werd geschreven door Plato.
MaartenMaarten answered 1 jaar ago
Plato. De Allegorie van de Grot is een verhaal uit Plato's Republiek, geschreven in ongeveer 380 voor Christus. Het gaat over een groep mensen die sinds hun geboorte in een donkere grot geketend zijn en alleen kijken naar schaduwen die op de muur voor hen worden geprojecteerd.
BramBram answered 1 jaar ago
Plato. De Allegorie van de grot is een werk van de Griekse filosoof Plato, geschreven in ongeveer 370 voor Christus. Het is een allegorie die Plato's theorie van de vormen illustreert.
TeunTeun answered 1 jaar ago
Plato schreef de allegorie van de grot. Daarin vertelt hij het verhaal van een groep gevangenen die hun hele leven in een donkere grot geketend zijn geweest. Zij kunnen alleen de schaduwen zien van dingen die voor een achter hen brandend vuur voorbijgaan, en zij nemen aan dat deze schaduwen de werkelijkheid zijn. Op een dag wordt een van de gevangenen bevrijd en slaagt erin uit de grot te klimmen. Hij is geschokt als hij zich realiseert dat wat hij dacht dat de werkelijkheid was, slechts schaduwen op een muur waren, en dat de echte werkelijkheid veel complexer en mooier is dan hij zich ooit had kunnen voorstellen. Dit verhaal dient als analogie voor onze eigen onwetendheid over de wereld om ons heen en voor de noodzaak om voortdurend op zoek te gaan naar kennis.
PieterPieter answered 1 jaar ago
Plato schreef de allegorie van de grot. Daarin beschrijft hij een groep mensen die hun hele leven in volledige duisternis aan een muur geketend zijn. Achter hen is een vuur, en tussen het vuur en de gevangenen is een scherm waarop poppenspelers schaduwen van voorwerpen kunnen projecteren. De gevangenen zien alleen de schaduwen en geloven dat ze echt zijn. Op een dag wordt een van de gevangenen bevrijd en mag hij zich omdraaien. Hij ziet het vuur, de poppenspelers en de voorwerpen waarvan ze schaduwen projecteren. Dan gaat hij terug om de andere gevangenen te vertellen wat hij heeft gezien. Zij geloven hem niet totdat hij hen uit de grot haalt en hen de werkelijkheid laat zien.
LuukLuuk answered 1 jaar ago
Plato schreef de allegorie van de grot.