Bekijk VragenCategorie: lerarenwelke meester heeft de naam bintje bedacht?
Avatargast Staf asked 1 jaar ago
welke meester heeft de naam bintje bedacht?
7 Antwoorden
GijsGijs answered 1 jaar ago
Er zijn verschillende verhalen over hoe het ras Bintje aan zijn naam is gekomen. Eén verhaal gaat dat een man genaamd Bintje van der Plas de aardappel in 1899 in zijn tuin vond groeien en er een paar meenam naar een plaatselijke landbouwdeskundige. Deze zag het potentieel van de aardappel en begon hem op de markt te brengen onder de naam Bintje Een ander verhaal gaat over een andere meester, Hendrik Nicolaas Antoine Verschoor, die de aardappel vond tijdens zijn werk op een boerderij in 1900.
DaafDaaf answered 1 jaar ago
De bedenker van de bintje aardappel was een Nederlander genaamd C. J. van der Linden. Hij ontwikkelde het ras in het begin van de 20e eeuw, en het werd al snel een populaire keuze voor zowel boeren als consumenten. De naam "bintje" is eigenlijk een samentrekking van de Nederlandse woorden "binden" (vastbinden) en "jong" (jong), wat treffend het stevige karakter en de hoge opbrengst van deze aardappel beschrijft.
TeunTeun answered 1 jaar ago
Er is enige discussie over wie nu eigenlijk de naam Bintje heeft bedacht, maar men is het er algemeen over eens dat het Henri Antoine Boschman of Fritz van der Meulen waren die de term voor het eerst hebben bedacht. Beide mannen waren aardappelkwekers in Nederland aan het begin van de 20e eeuw, en zij werkten aan de ontwikkeling van een nieuw aardappelras dat resistent zou zijn tegen ziekten. Zij noemden hun creatie naar een van de dochters van van der Meulen, Bintje. Boschman en van der Meulen waren niet de enigen die aan dit nieuwe aardappeltype werkten; ook in België en Duitsland probeerden zij een ziekteresistent ras te ontwikkelen.
ArnoArno answered 1 jaar ago
Over dit punt bestaat eigenlijk een beetje onenigheid! Sommige bronnen zeggen dat de aardappel voor het eerst "bintje" werd genoemd door een Nederlandse teler genaamd Kox, die hem begin 1900 ontwikkelde. Anderen zeggen dat de naam is uitgevonden door een Belgisch zaadbedrijf. Hoe dan ook, het lijkt erop dat de naam bintje (uitgesproken als "bin-chuh") is afgeleid van het Nederlandse woord voor meisje of jonge vrouw, mogelijk omdat de aardappel klein en sierlijk was als een kleine dame. Wat de oorsprong ook is, de bintje aardappel werd al snel populair in Europa en Noord-Amerika vanwege zijn heerlijke smaak en zijn gemakkelijke te telen karakter.
ZefZef answered 1 jaar ago
De naam "bintje" is de handelsnaam van een aardappelras ontwikkeld door het Nederlandse zaadbedrijf H.J. de Ruiter. Het werd voor het eerst op de markt gebracht in 1914.
CornaldCornald answered 1 jaar ago
De naam Bintje is een handelsmerk van de landbouwcoöperatie Agrico, die het ras in het begin van de 20e eeuw heeft ontwikkeld. Het ras heette oorspronkelijk "De Hollandsche Maat", maar werd omgedoopt tot "Bintje" ter ere van de dochter van koningin Wilhelmina, prinses Juliana.
AikeAike answered 1 jaar ago
Aan J.H. van der Bint wordt toegeschreven dat hij begin 1900 de bintje-aardappel heeft ontwikkeld. Het is een gele, wasachtige aardappel die populair is in Europa en een boterachtige, nootachtige smaak heeft.